Bursa Barosu Yönetim Kurulu: “Engelli birey olmak, hayatı yaşamak için engel değildir”
Bursa Barosu Yönetim Kurulu, engellilerin yaşadığı sıkıntıları, sorunların çözümü konusundaki tıkanıklıkları bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.
Bursa Barosu'nun 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı basın açıklaması şöyle:
“Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında aldığı kararla engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla 3 Aralık günü 'Uluslararası Engelliler Günü' olarak ilan edilmiştir.
Dünya Engelliler Günü, toplumsal farkındalık açısından büyük önem arz etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık % 15'i engellidir. Ülkemizde bu anlamda çok net çalışmalar yapılmamış olmakla birlikte 11 milyon civarında engelli vatandaşımız olduğu ifade edilmektedir.
Ülkemizde engelli hakları, yasal dayanaklarını Birleşmiş Milletler Engelli Sözleşmesi'nden, Anayasa ve 5378 Sayılı Engelliler Hakkındaki Kanun, bağlı yönetmelik ve düzenlemelerden almaktadır. Engellilerin temel insan hak ve özgürlüklerinden diğer bireylerle tam ve eşit şekilde yararlanabilmek yolunda sürdürdükleri mücadeleler sonucunda, BM tarafından kabul edilen Engelli Bireylerin Hakları Sözleşmesi, ülkemiz tarafından 30 Mart 2007 tarihinde imzalanarak, 3 Aralık 2008 tarihinde onaylanmasının ardından yürürlüğe girmiştir.
Geçen zaman içerisinde, sözleşme gereklerinin yerine getirilmesi konusunda, engelli bireylerin toplum yaşamına tam ve etkin katılımının önündeki yüzlerce engel, maalesef ortadan kaldırılamamıştır. Ne yazık ki çıkarılan kanunlar, yasal düzenlemeler engelli hakları konusunda sürekli ve kalıcı çözümler bulma konusunda yetersiz kalmaktadır.
Bugün ülkemizde yaşayan milyonlarca engelli vatandaşımız başta eğitim, çalışma hayatı, ulaşım ve sağlık olmak üzere birçok alanda zorlanmakta, deyim yerindeyse 'engellenmektedir.' Engellilerin eğitim hayatına katılmaları da oldukça güçtür. Engelli nüfusumuzun yarıdan fazlası okuryazar bile değildir. Çok azı lise ve üniversite eğitimi alabilmektedir. Engellilerin önündeki engeller, genel ve yerel idareciler, siyasiler ve sivil toplum örgütleri hep birlikte el ele vererek kaldırmalı, engelli vatandaşlarımızın eğitim hakkı tam olarak hayata geçirilmeli ve sair yaşam standartları da yükseltilmelidir.
İstihdam politikaları da engellilerin iş hayatına katılımlarını tam anlamıyla sağlamamakta, engelli kontenjanı uygulaması sadece kağıt üzerinde kalmaktadır.
Engellilerin hayata dahil olabilmeleri en önce devletin görevidir. Türkiye, Engelli İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ülke olmasına karşın bu sözleşmenin gereklerini tam olarak yerine getirmemektedir. Engelli bireylerin sahip oldukları hak ve özgürlüklerden pozitif ayrımcılık gözeterek, tam ve eşit faydalanılabilmesi açısından üzerimize düşen görevi yapmalıyız. 'Engelli birey olmak, hayatı yaşamak için engel değildir.' Dünya Engelliler Günü kutlu olsun.”