CMK Ödemelerinin elektronik ortamda hazırlanması için yapılması gerekenler.
OCAS + ELEKRONİK EVRAK HAZIRLAMA İŞLEMLERİ
VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ HUSUSLAR
EVRAK HAZIRLARKEN:
- İşlemler -Görevlerim; butonunda alınan tüm soruşturma ve kovuşturma dosyaları liste şeklinde görülmektedir.Baro onayı için işlem yapmak istediğimiz dosyaları aşağıda ki açıklamaları dikkate alarak hazırlamak gereklidir.
Her dosyanın sağında, kalem şeklinde, düzenle butonu bulunuyor, bu butona tıkladığınızda sadece o dosyayla ilgili işleme başlamış olursunuz.
- Hazırlık Evrakları; (karakol,savcılık,sorgu hakimliği) için soruşturma numarası yazan kutucuğa, savcılık hazırlık numarası yazılması zorunludur, göreve gidiş geliş yol ücreti talebi var ise; gider kutucuğuna gider tutarı yazılacak, taksi fişi bulunuyorsa fiş tutarı ve diğer yol giderinin toplamı yine bu kutucuğa yazılarak taksi fişi taranarak yüklenmesi gerekecektir.
- Esas Mahkeme Dosyaları; için soruşturma numarası yazan kutucuğa, savcılık hazırlık numarası yazılması zorunludur, göreve gidiş geliş yol ücreti talebi var ise; gider kutucuğuna gider tutarı yazılacak, taksi fişi bulunuyorsa fiş tutarı ve diğer yol giderinin toplamı yine bu kutucuğa yazılarak taksi fişi taranarak yüklenmesi gerekecektir.
- Değişik İş Dosyaları; soruşturma savcılığı, görev bölgenize ait dosyalar için; soruşturma numarası yazan kutucuğa, savcılık hazırlık numarası yazılması zorunludur, göreve gidiş geliş yol ücreti talebi var ise; gider kutucuğuna gider tutarı yazılacak, taksi fişi bulunuyorsa fiş tutarı ve diğer yol giderinin toplamı yine bu kutucuğa yazılarak taksi fişi taranarak yüklenmesi gerekecektir.
-
Talimat ve Görev Bölgesi Dışı Değişik İş Dosyaları; soruşturma numarası yazan kutucuğa, soruşturmayı yürüten İl/İlçe cumhuriyet savcılığın hazırlık numarasının yazılması zorunludur, göreve gidiş geliş yol ücreti talebi var ise; gider kutucuğuna gider tutarı yazılacak, taksi fişi bulunuyorsa fiş tutarı ve diğer yol giderinin toplamı yine bu kutucuğa yazılarak taksi fişi taranarak yüklenmesi gerekecektir.
-
Bölge Adliye Mahkemesi Dosyaları; oruşturma savcılığı, görev bölgenize ait dosyalar için; soruşturma numarası yazan kutucuğa, savcılık hazırlık numarası yazılması zorunludur, göreve gidiş geliş yol ücreti talebi var ise; gider kutucuğuna gider tutarı yazılacak, taksi fişi bulunuyorsa fiş tutarı ve diğer yol giderinin toplamı yine bu kutucuğa yazılarak taksi fişi taranarak yüklenmesi gerekecektir.
KDV oranı seçimi yaparken %10 KDV gurubuna dahil olan evraklar;
1- Çocuk savcılığı ve sorgu hakimliğin de ki suça sürüklenen çocuk evrakları için %10 seçilecek
2- Çocuk mahkemesi, çocuk ağır ceza ve çocuk mahkemesi sıfatıyla yargılama yapan mahkemeler,
%10 seçilecek.
3- Yukarı da ki guruplara giren talimat ve değişik iş evrakları, %10 seçilecek
Soruşturma kurumu; Bursa olan evraklar için; Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı seçimi yapılacak.
Soruşturma kurumu görev bölgeniz dışında ki; Bölge Adliye Mahkemesi Dosyaları, Talimat ve Değişik İş Dosyaları için, sorşturma il/ilçe cunhuriyet savcılığı seçimi yapılacak.
Soruşturma bölgesi Bursa olanlar için Uludağ Vergi Dairesi (1910409978 VERGİ NO) seçimi yapılacak.
Soruşturma kurumu görev bölgeniz dışında ki; Bölge Adliye Mahkemesi Dosyaları Talimat ve Değişik İş Dosyaları için, sorşturma il/ilçe cunhuriyet savcılığına ait vergi dairesi seçimi yapılacak.
Seçimler yapıldıktan sonra; “kaydet” butonu ile kayıt yaptıktan sonra sisteme; Belge Yükleme; butonunna bastığımızda o dosyaya ait, “Belge Türü” altında ki seçeneklerden, dosyanıza ait doğru seçim yaparak tutanak yüklenmesi gerekmektedir. İfade tutanağı yüklenebilmesi için UYAP'a müdafi/vekil kayıtlarınızın yapılmış olması gerekmektedir.
Belge yükleme işleminden sonra, “Onay Havuzuna Gönder” butonu ile işlem yaptığınz dosya onay havuzuna atılmış oluyor.
Bu onay havuzuna atmak istediğiniz soruşturma savcılığı aynı ve aynı KDV gurubuna ait evraklar için aynı işlemin tekrarlanması gerekmektedir.
Baro onayına göndereceğiniz onay havuzun da ki dosyalarınızın yol gideri hariç, toplam hakediş tutarı; 9900 TL yi geçen tutarlar için sistem otomatik KDV Tevkifatlı olacak uyarısı yapmaktadır. Bu şekilde oaylamak isterseniz Tamam demek gerekmektedir.
KDV Tevkifatının uygulanmasını iştemediğiniz durumlarda Ödeme/Ödeme Onay, ekranında onay havuzun da ki oluşan tahakkukun başında ki + işaretine basıldıdığın da havuzda ki dosyalar liste şeklinde gözükmektedir. Havuzdan çıkarmak istediğimiz dosyaları, “Avukata Geri Gönder”, butonu ile geri görevlerimin içine gönderebilirsiniz.
Yine onay havuzuna gönderilmiş ve kontrolleriniz sonrasında hatalı olduğunu tespit ettiğiniz yada değişiklik yapmanız gereken durumlarda, “Avukata Geri Gönder”, işlemi yapılarak gerekli düzenleme yapıldıktan sonra tekrar aynı onay havuzuna gönderilebilir.
Oluşturulan onay havuzunun baro onayına sunulabilmesi için; “Onay Havuzunu Baroya Gönder” demek gerekmektedir.
ÖNEMLİ NOT; Onay havuzu baroya gönder işlemi yapılmaz ise CMK Servisinin ekranına düşmeyeceği için onay vermesi mümkün değildir.
CMK Servisi; gerekli kendi ekranına düşen dosyalar için, sistem üzerinden gerekli kontrolleri yaparak onay verecektir. Baro onay verdiğinde sistem size onaylandı mesajı göndercektir.
Herhangi bir sebep ile onay verilmeyen dosyalar gerekli açıklama notu ile onay havuzundan çıkarılarak avukatın görevleri kısmına geri gönderilecektir.
Baronun onay verdiği tahakkuk içindeki dosyalarınızı “Ödeme / Ödeme Onay” ekranında listelenmiş şekilde göreceksiniz; İlgili tahakkuk için MAKBUZ kesme işlemini yapmanız ve PDF olarak yüklemeniz gerekecektir. MakbuzTek kullanıyorsanız; “MAKBUZ KES”, butonu ile ilgili tahakkuk yada dosyanız için makbuz kesme sayfası ödeme listesinde ki tutar üzerinden oluşacaktır.
Makbuz kesme ve yükleme işleminden sonra; ilgili tahakkuka ait ödeme listsindeki dosya ve tutanaklar için İMZALA butonları aktif olacaktır.
İmzalama işleminden önce; UHAP CMK SİGNER programının bilgisayarınıza indirilerek arka planda çalışır olması gerekecektir. İmzalama işlemleri öncesi kırmızı olan buton, imzalama tamamlanınca yeşil renk olacaktır. Ödeme listesinde bulunan tüm dosyalara ait tüm belgeler imzalandıktan sonra ekranınızda MAKBUZ GÖNDER butonu aktif olacaktır.
Makbuzu oluşturulan ve gönderme işleminden sonra ilgili tahakkuka ait ödeme listesi savcılığın UYAP ekranına düşecektir. Ocas sisteminde bu tahkkuk artık “Savcılık Onayı Bekliyor”, olarak gözükecektir.
Savcılık onay verdiğinde, yine sistem size savcılığın onayını mesaj olarak bildirecektir.
Savcılık incelemesinde; ödeme listenize ait, ödeme onayı verilmeyen dosyalar, geri gönderilecek, gerekli değişiklik ve düzeltmelerin ne olduğunu belirtir savcılık notu ile birlikte, Avukatın Görevlerim içine geri gönderilecektir. Böyle bir durumda; ilgili tahakkuk içinde birden çok dosya varsa tüm dosyalar geri gönderilerek avukatın onay sürecini tekrarlayarak baro oanayına sunma işlemini tekrar yapılması gerekecektir.
Hazırlayan
Aksoy YILDIRIM
Bursa Barosu Başkanlığı
CMK Servisi